Bitcoin-dominantie-analyse – BTC-dominantie bereikt een dieptepunt van 5 maanden, terwijl DeFi zijn eigen aandeel neemt.

Belangrijke hoogtepunten:

  • Bitcoin Dominance bereikte een nieuw dieptepunt van 5 maanden deze maand
  • De Dominantie daalde van 66% naar 63,48% deze maand.
  • Deze recente sterke daling van de BTC Dominance is grotendeels het gevolg van de recente stijging van de DeFi-protocollen.

De Bitcoin Dominance slaagde er deze maand in een nieuw dieptepunt van 5 maanden te bereiken met een daling tot 63,48%. De Bitcoin-dominantie toont aan hoeveel van de totale marktkapitalisatie van de hele industrie die BTC inneemt.

Wanneer de dominantie begint te dalen, suggereert dit meestal dat andere altcoins de groei van Bitcoin BTC beginnen te overstijgen, 2,16%. Dit is precies wat er deze maand gebeurd is om de BTC-dominantie een nieuw dieptepunt van 5 maanden te laten bereiken – niet meer gezien sinds februari 2020.

BTC Dominance begon het jaar met een piek van 70,50% voordat het begon te rollen en te vallen. Tijdens de ineenstorting van de COVID-19 markt in maart zien we dat de BTC-dominantie tot 61,96% is gedaald. Het begon zich in de daaropvolgende maanden te herstellen en bereikte in mei 2020 het niveau van 69%.

De BTC-dominantie was niet in staat om de weerstand van 69% te overwinnen die werd geleverd door een bearish .786 Fibonacci Retracement niveau – gemeten vanaf de hoogte van 2020 tot het dieptepunt van februari 2020 – en dit zorgde ervoor dat de dominantie omrolden en lager gingen liggen. Het vond enige vorm van steun op 65,50% in juni 2020, maar deze steun werd deze maand verbroken toen de BTC Dominance daalde tot 63,48% waar steun werd gevonden op het .786 Fibonacci Retracement niveau.

Interessant is dat, ondanks deze recente daling van de BTC-dominantie, Bitcoin Loophole er vandaag de dag in slaagt om boven een symmetrische driehoek uit te komen, omdat het de aanzet geeft tot een op handen zijnde bullish run. Dit wordt nog versterkt door het feit dat Bitcoin momenteel getuige is van een periode van extreem lage volatiliteit.

Als we kijken naar de 60-dagen voortschrijdende volatiliteit voor BTC hierboven (blauwe lijn), dan zien we dat de volatiliteit voor BTC nu op een nieuw dieptepunt van 15 maanden ligt. Dit is een uiterst positief vooruitzicht omdat periodes met een lage volatiliteit doorgaans aangeven dat er een grote beweging binnenkomt.

Als we snel naar de BTC grafiek hierboven kijken, kunnen we duidelijk zien dat BTC gevangen zit in een symmetrisch driehoekpatroon voor de laatste 2 maanden van de handel. Elke keer dat de cryptokaart probeerde te breken boven de bovengrens werd deze door de weerstand afgewend. Aan de andere kant, elke keer dat BTC de ondergrens bereikte als het een zeer sterke steun vond.

Het consolidatiepatroon dat we kunnen zien (de symmetrische driehoek) is wat heeft geholpen om de volatiliteit zeer laag te houden voor BTC. Wanneer een markt handelt binnen een periode van consolidatie wordt er meestal zijdelings tussen twee punten gehandeld waardoor de munt vrij stabiel is en de volatiliteit extreem daalt.

Tijdens deze periode van lage volatiliteit hopen beleggers cryptocijfers te verzamelen in de hoop dat deze naar boven toe breken wanneer de volatiliteit begint toe te nemen.

Dit is precies wat er nu met Bitcoin gebeurt.

BTC heeft gehandeld in een periode van consolidatie waardoor de volatiliteit lager is. Tijdens de consolidatie – beleggers verzamelen BTC binnen de grenzen van de driehoek. Vandaag brak BTC op de kop van de driehoek, wat aantoont dat de periode van consolidatie voorbij is en dat we een opleving van de volatiliteit zouden moeten beginnen te zien naarmate de bullish run zich vormt.

Wat is er aan de hand?

Als we de BTC-dominantie hierboven bekijken, zien we duidelijk dat de weerstand bij 69% (bearish .786 Fib Retracement) enkele ernstige problemen veroorzaakte voor de BTC-dominantie in mei. De Bitcoin-dominantie is er nooit in geslaagd om deze weerstand te overwinnen, waardoor deze lager is komen te liggen en om te rollen.

Het slaagde er wel in om enige steun te vinden bij de 200 dagen EMA aan 66,5% tegen eind mei, maar deze steun werd in juni gebroken omdat de dominantie lager viel om steun te vinden aan 65,50% (.5 Fib Retracement). We zien dat de BTC Dominantie in de loop van juni zijdelings tussen 66,32% en 66,5% handelde.

Dit bereik werd gebroken in juli toen de BTC-dominantie ineenstortte onder de steun bij 65,50% en lager ging. Het ging door tot de steun werd gevonden op 63,48%, die wordt geleverd door een .786 Fibonacci Retracement niveau. De steun werd hier ook nog eens versterkt door een downside 1.618 Fibonacci Extension niveau.

De stieren hebben dit gebied verdedigd en proberen een rebound te organiseren.

Als de stieren de BTC-dominantie weer boven de 64% kunnen duwen, wordt een weerstand voor dominantie verwacht van 65%, 65,5% (100-dagen EMA), 66% (200-dagen EMA), en 67%.

Dit wordt gevolgd met toegevoegde weerstand bij 68%, 69% (bearish .786 FIb REtracement) en 69,91% (bearish .886 Fib Retracement).

Aan de andere kant, als de verkopers breken onder de steun bij 63,48%, wordt de toegevoegde steun gevonden bij 63%, 62,77% (.886 Fib Retracement), 62,40% (downside 1.272 Fib Extension), en 61,91% (downside 1.414 Fib Extension).